DON’a Dikkat…
Meteoroloji verilerine göre bugünlerde bölgemizde tarımsal ürünlere zarar verebilecek nitelikte don olaylarının yaşanması ihtimaline karşılık teyakkuzda olmak gerekiyor.
Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun AŞKIN yaptığı açıklamada “Son yıllarda konunun uzmanı bilim adamları tarafından ortaya koyulan iklim senaryolarında, iklimde herhangi bir yöre veya bölge için anomalilerin (normal dışı aşırılıklar) sık sık görülebileceği devamlı dile getirilmektedir. Başka bir ifadeyle; meteorolojik göstergelere ait normal verilen görülme olasılıklarında azalmalar dünyanın geneli için söz konusudur.” dedi.
Geçtiğimiz iki hafta içerisinde Ordu ilinin neredeyse tamamında yoğun bir kar yağışı gerçekleştiğine ve özellikle rakımın 400 m ve daha yukarıda olduğu kesimlerde metreleri bulan kar kalınlıkları ölçüldüğüne dikkat çeken Prof. AŞKIN meteorolojik verilerde Ordu ili için her ne kadar hava sıcaklıklarının mevsim normallerine döneceği ifade edilse de; bilhassa 27 Marta kadar fındık bitkisi için tehlike oluşturabilecek düşük sıcaklıkların gerçekleşebileceği tahmin edildiğine işaret etti. Bu düşük sıcaklıkların, don olayına sebep olabileceğinin net olarak kestirilmesinin çok ta kolay olmadığına değinen Tayfun AŞKIN bununla birlikte, böylesi dönemlerde teyakkuzda olup, alınabilecek düşük maliyetli tedbirleri devreye sokmanın akılcı bir yaklaşım tarzı olacağını bildirdi.
Aynı zamanda Toprak Bilimci olan Prof. Dr. Tayfun AŞKIN don beklentisine ilişkin açıklamasına şöyle devam etti.
“Kar yağışının yüksek miktarlarda gerçekleşmiş olması, Ordu özelinde Ülkemiz için yaz sezonunda kuraklık riskiyle karşılaşma oranında azalma manasına gelmekle birlikte; Türkiye fındık üretiminde miktar ve kalite bakımından bilhassa söz sahibi olan Ordu ve Giresun illerinde yüksek kesimlerde olmak üzere hava sıcaklıklarının Nisan ayının ilk çeyreğine kadar eksi dereceleri görebileceği ve bu sıcaklıkların -4 °C ve daha da altına düşmesi halinde fındık üretiminde sıkıntılar görülebileceği ifade edilebilir. Yöremizde orta ve yüksek kol dediğimiz fındık üretim alanlarında etkili olan kar örtüsünden, düşük sıcaklıklarda oluşabilecek don olayının fındığı olumsuz etkileyeceği aşikardır. Çünkü, fındık bitkisi şu günlerde fizyolojik açıdan oldukça aktif bir dönemdedir. Yöremizde 2004 yılının Nisan ayında da bir don afeti yaşamıştık ve fındık büyük oranda zarar görmüştü. Yine 2014 yılı Mart ayının son günlerinde yöremizde meydana gelen tarımsal don olayının, Giresun Merkez ilçeye bağlı köylerde fındık bahçelerinde sebep olduğu zararın belirlenmesi amacıyla yapılan bir çalışmanın sonucunda; 0-100 m arasında rakıma sahip bahçelerde don zararının olmadığı ve 300 m’den daha yüksek rakıma sahip bahçelerde ise neredeyse tamamına yakın zararların olduğu ifade edilmiştir.
Bu seferki kar yağışının Ülkemiz fındık üreticisine don afeti yaşatmamasını ümit ederken, böylesi bir tehlikenin önümüzdeki günlerde her an yaşanabileceğini ve dolayısıyla fındık üreticisinin sınırlıda olsa tedbirler alabileceğini hatırlatmakta fayda bulunmaktadır. 2022 fındık yetiştirme döneminde tüm fındık üreticilerimize bereketli bir sezon geçirmelerini temenni ediyorum…”