KORGAN İÇME SUYU BARAJI İNŞAATI TAMAMLANIYOR
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Ordu Valisi Muammer Erol ile birlikte TMO Merkez ofisinde fındık alımı için düzenlenen törene katıldı.
Programda gözlemlerini paylaşan Milletvekili Şanlıtürk; “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2024 yılı sezonu fındık alımlarına başladı. İlk etapta Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerimizde olmak üzere üç noktada fındık alımı başlatıldı.
TMO'nun fındık alım işlemlerine Sayın Valimiz Muammer Erol ve il protokolümüz ile birlikte refakatte bulunduk. Fındık alımının her aşamasına şahitlik ettik. Numune alımından, nem ölçmeye, randımana kadar her aşama kamera kontrolünde yapılmaktadır.
“GÜZEL RANDIMAN GELMEKTE”
Gördüğümüz; Fındık Üreticisi hemşerilerimiz Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fındık alım kriterlerine harfiyen uymakta ve iyi kurutulmuş fındıklar güzel randıman gelmektedir. Bizim şahitlik ettiğimiz fındık numuneleri 55 randıman civarında geldi.
Hemşerilerimizle yapmış olduğumuz sohbette hemşerilerimiz Toprak Mahsulleri Ofisi‘nden memnuniyetlerini dile getirdiler” dedi.
“ERKEN PAZARA İNDİRMEYİN!”
Üretici, Ziraat Odaları, Tüccar, Sanayici, İhracatçı, TMO, kısacası Devlet ve Millet olarak hep bir taraftayız diyen Şanlıtürk, üreticilere de uyarılarda bulundu.
Milletvekili Şanlıtürk; “Gurbetçilerimiz, fındıklarını erken pazara indirmesin. TMO, üreticimizin elinde ne kadar fındık varsa hepsini almaya talip. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı fiyat tavan değil, taban fiyattır.
Fındığın serbest piyasada artması için, üreticimiz fındığını TMO'ya vermelidir. Üreticilerimiz fındığını emanete bırakmasınlar, emanete verilen fındık iki ucu keskin kılıç gibi hem üreticimize hem de TMO'ya ve devletimize zarar vermektedir. Allah, hayırlı uğurlu etsin, bereketli kılsın inşallah” diye konuştu.
Ordu Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (OSKİ), içme-kullanma suyu depolama kapasitelerinin arttırılması için sürdürdüğü baraj ve gölet çalışmalarına devam ediyor.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’ in talimatları doğrultusunda; OSKİ Genel Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından imzalanan protokol çerçevesinde ortak yürütülen içme suyu baraj çalışmaları tüm hızıyla sürdürülüyor.
KORGAN İLÇE MERKEZİ VE ÇEVRESİ BARAJIN SUYUNDAN FAYDALANACAK
Korgan ilçe merkezi ile çevresindeki mahallelerin 2070 yılına kadar içme-kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak Korgan Barajı çalışmalarında sona gelindi. Temelden yüksekliği 41 m olan ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tipindeki Korgan Barajının yüzde 98’i tamamlandı. Yılda 1,8 milyon m3 içme suyu sağlayacak olan barajda 2024 yılı sonuna kadar su tutulması planlanıyor.
BARAJ ve GÖLETLERLE SU DEPOLAMA REZERVLERİMİZİ ARTTIRIYORUZ
Baraj inşaatını yerinde inceleyen OSKİ Genel Müdürü Murat Us çalışmalar hakkında şu bilgilere yer verdi: “ Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kuraklık analizi verilerine göre; Ordu ili ÇOK ŞİDDETLİ KURAK ve ŞİDDETLİ KURAK dönemdedir. İlimiz genelindeki içme-kullanma suyu ihtiyaçları; genellikle yüzeysel kaynaklardan, sondaj ile yeraltı suyundan veya küçük yerel su kaynaklarından depolama yapılmaksızın karşılanmaktadır. Küresel ısınmanın etkisiyle kurak geçen kış mevsiminin ardından özellikle İlimizin güney bölgelerinde yaz aylarındaki yağışlar da ortalamaların çok altında seyrettiğinden; kaynak ve yüzeysel sular azalmış veya kurumuştur. Fındık sezonunda nüfusun aşırı artmasına bağlı olarak da içme ve kullanma suyu ihtiyacı her yıl olduğu gibi maksimum seviyeye yükselmiştir. İşte böyle dönemlerde depolanmış suya acil ihtiyaç bulunmaktadır.
Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler’ in talimatları doğrultusunda içme suyu depolama rezervlerimizi artırarak, küresel ısınmanın etkisiyle her geçen yıl daha fazla hissedilen kuraklığa karşı tedbir almak için İlimiz genelinde baraj ve gölet çalışmalarımıza hız verdik. Bu kapsamda 61 adet içme-kullanma ve hayvan içme suyu amaçlı küçük gölet yaptık. DSİ ile yapılan protokol çerçevesinde, bedelleri Kurumumuzca ödenmek kaydıyla; ilk olarak İlküvez Barajının yapımını tamamlayarak Çaybaşı ve İkizce ilçelerine ait 20 mahallenin içme-kullanma suyu ihtiyacını giderdik. Kumru Barajını tamamladık ve ekim ayında su tutacağız. Korgan Barajının eksik imalatlarını yıl sonuna kadar tamamlayıp su tutmayı planlıyoruz. Gölköy ve Gürgentepe ilçelerinin içme-kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak Kırtaş Barajı inşaatı da hızla devam ediyor. Ünye Çağlayan Barajı’nın ihalesi yıl sonuna kadar yapılacak. Diğer ilçelerimize içme-kullanma suyu sağlayacak 7 adet Barajın planlama, projelendirme ve yatırım programına alınma çalışmalarına devam edilmektedir. “ dedi.