google.com, pub-8402204537413650, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-8402204537413650, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-8402204537413650, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa Kaymak, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ve Mücadele Günü münasebetiyle açıklamada bulunuldu.
2002 yılında, Birleşmiş Milletler tarafından dünyada gittikçe artan çocuk işçiliğine karşı farkındalık yaratmak ve çocuk işçiliğine engel olmak amacıyla her yıl 12 Haziran tarihi, Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ilan edildiğini belirten Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü İsa Kaymak, “Türkiye’de yaşayan bir milyondan fazla çocuk, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılıyor. Bu çocukların 400 binden fazlası, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden biri olarak tanımladığı mevsimlik gezici tarım işçiliğinde çalışıyor. Mevsimlik tarımda çalışan çocuklar aylar hatta yıllar boyunca evlerinden, okullarından uzakta yaşamlarını sürdürüyor, uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatla çocuklar için güvence altına alınan eğitim, sağlık, temiz ve güvenli bir çevrede yaşama gibi en temel haklardan mahrum bırakılıyor“ dedi.
Türkiye’nin, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında yoksulluk riski altında bulunan çocukların en yüksek oranda olduğu ülkeler arasında yer aldığını ifade eden İsa Kaymak, “Çocukların yoksulluk sebebiyle fiziksel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz etkileyen işlerde çalışmak zorunda kalmaları kuşaktan kuşağa süren bir yoksulluk döngüsünü beraberinde getiriyor. ILO’nun 1973 tarih ve 138 sayılı Asgari Yaş Sözleşmesi, çocuk işçiliğinin etkili biçimde ortadan kaldırılmasını öngörmektedir. Bu sözleşme, 1999 tarihinde kabul edilen 182 sayılı Çocuk İşçiliğinin “En Kötü Biçimlerinin Önlenmesi Sözleşmesi” ile daha da pekiştirilmiştir. Yapılan onca uluslararası sözleşmelere ve yaptırımlara rağmen maalesef çocuk bedeni üzerinden kazanç elde etme amaçlı ahlak dışı uygulamalar sürdürülmeye devam ediyor. Dünyada kölelik başka bir biçimde çocuk istismarı üzerinden varlığını sürdürüyor. Çocuklar birçok yasadışı işlerde kullanılıyor. Bu yaptırımların artırılmasına yönelik ek tedbirlerin ülke yasalarında daha fazla yer bulması bir zorunluluktur. Bu şekilde insanoğlunun sağlıklı nesiller halinde varlığını sürdürmesi tehlike altındadır” diye konuştu.
Çocuk işçiliğinin küresel ölçekte bütün insanlığı tehdit eden büyük bir problem haline geldiğini kaydeden Kaymak, “Şu anda IPEC yani Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi Uluslararası Programı çerçevesinde çocuk işçiliğine alternatif üretme amaçlı birçok program yürütüldüğünü biliyoruz. Çocuk işçiliğe ile mücadelede etkinliği artırmak ve farkındalık oluşturup kamuoyu geliştirmek amacıyla her yıl kutlanan 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü bu anlamda çok önemli bir gün. Çocuk işçiliği küresel ölçekte bütün insanlığı tehdit eden büyük bir problem haline gelmiştir. Bu nedenle çocuk işçiliğine karşı oluşturulan hareket tüm dünyada büyük bir harekete dönüştü. Çocukları ve gelecek nesilleri koruma adına üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Bu konuda daha fazla duyarlılık ve kamuoyu oluşturmak lazım” şeklinde konuştu.
Ordu’da çocuk işçiliğinin önlenmesi için örnek çalışmalar gerçekleştirildiğini vurgulayan Kaymak, şunları kaydetti:
“ILO ve Çalışma Genel Müdürlüğünün yapmış olduğu protokol kapsamında Dünyaya başarılı çalışmalarıyla örnek olan Ordu ili, Valimiz Sayın İrfan Balkanlıoğlu başkanlığında ve Ordu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün koordinasyonunda her yıl düzenlenen ‘’Mevsimlik Tarım İşçiliğinde Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi’’ toplantılarında eğitim, sağlık, ulaşım, güvenlik, beslenme, insan hakları, barınma, sosyal olanaklar gibi bir çok alanda yeni kararlar alarak çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Özellikle tüm bahçe sahiplerinin, muhtarların, ailelerin ve kamuoyunun bilinçlendirilmesine ayrı bir önem verilerek ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın destekleri ile şehrin her yerinde afiş, döviz ve billboardlarda reklam çalışmaları yapılmakta ve STK’lar aracılığıyla toplantılar düzenlenerek bilgilendirmeye devam edilmektedir. Ordu İl Milli Eğitim Müdür’ü DR. Şaban Karataş’ın desteği ile eğitim alanında birçok derslerde fedakar öğretmenlerimiz aracılığı ile tamamlayıcı eğitim verilerek geleceğimiz olan çocukların daha aydın bir şekilde yetişmelerine yardımcı olmuştur. Bu yıl 4. Olacak olan 14.000 m² alana sahip yeni bir sosyal tesis inşa edilmektedir. İnsana yakışır yeni bir sosyal tesisimizde mevsimlik tarım İşçilerine kazandıracağımız için ayrı bir gurur içerisindeyiz. Tüm dünyadaki mücadeleye eşdeğer bir mücadelenin bu alanda ülkemizde de sürdürülmesi ve çocuk bedeni üzerinden her tür haksız, gayri ahlaki kazancın bittiği bir Türkiye için de bu konunun takipçisi olduğumuzu beyaz ederiz.
EKONOMİ
18 gün önceKÜLTÜR SANAT
08 Kasım 2024GÜNDEM
08 Kasım 2024GÜNDEM
08 Kasım 2024SPOR
08 Kasım 2024SPOR
08 Kasım 2024SPOR
08 Kasım 2024