google.com, pub-8402204537413650, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-8402204537413650, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-8402204537413650, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Ordu Ünye Devlet Hastanesinde Mesane kanseri nedeniyle idrar kesesi alınan bir hastaya, kendi ince bağırsağından parça alınarak yeni idrar kesesi yapıldı.
Üniversite hastanelerinde uygun ortam ve koşullarda gerçekleştirilen “Radikal Sistektomi” ameliyatı sonrası 59 yaşındaki hasta taburcu edildi.
Başarılı ameliyatı gerçekleştiren Ünye Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanları Op.Dr. Turgut SERDAŞ ve Op.Dr. Hasan ÇETİN, “Hastanemize yangılı ve güç idrar yapma şikayeti ile başvuran hastamızın yapılan tetkiklerinde mesanede tümör tespit edilmesi üzerinde gerekli hazırlıklar yapılarak, başarılı bir ameliyat gerçekleştirilmiş ve hastamız iyilik hali ile taburcu edilmiştir dediler.
Op.Dr. Turgut SERDAŞ ve Op.Dr. Hasan ÇETİN, “Mesane (idrar kesesi) kanserinin en sık görülen ve hastalarımızı bize getiren en önemli belirtisi ağrısız idrardan kanama olması ve pıhtıların gelmesidir. Bazen devamlı ağrılı idrar, idrar sonuna doğru yanma tabir edilen şikayetler de görülebilir. Bu kanama gözle görülmeyebilir ama idrar tahlilinde rastlanır. Bu kanser türü erkeklerde kadınlardan daha fazla görülür. Tüm dünyada sık görülen kanserlerden birisi olan mesane kanseri en sık ölüme yol açan beşinci kanser tipidir. Mesane kanserinin en önemli nedenlerinin başında sigara alışkanlığı gelmektedir. Hastalığın tedavisinde kapalı ameliyat yöntemleri ile açık ameliyatlar yapılabilir. Radikal sistektomi ve üriner diversiyon olarak bilinen açık ameliyat kasa ilerlemiş ileri evre mesane tümörlerinin tedavisinde en iyi altın standart yöntemdir. Bu ameliyat günümüzde daha düşük ölüm riski ile olanakları daha ileri sağlık merkezleri tarafından yapılabilen kurtarıcı bir operasyon haline gelmiştir. Bu ürolojinin en büyük ameliyatıdır. Gerekli hazırlık döneminden sonra uygulanır. Bu ameliyatta idrar kesesi, prostat, alt idrar yollarının bir kısmı, meni keseleri ve civardaki büyük damarlarının etrafındaki lenf dokuları çıkarılır. Böbrekten gelen idrar ise her iki idrar kanalının ince bağırsaktan hazırlanan bir nevi yeni idrar kesesine bağlanması ile karın dışına alınır. Ameliyatın ortalama süresi 6-8 saat civarındadır. Bu yöntemde hasta geri kalan hayatı boyunca karnının alt kısmında, kıyafetinin altında kalan, yani dışarıdan görünmeyen bir torbaya idrar yapacaktır.
Hastamız A.S. 59 yaşında erkek olup polikliniğimize başvurduğunda yangılı ve güç idrar yapma şikayetleri vardı. Yapılan tetkiklerde mesanede tümör tespit edilmesi üzerine gerekli hazırlıkları yapılarak önce kapalı yöntem ile biyopsi alındı. Biyopsi sonuçları ile BT ve MR sonuçları birlikte değerlendirilerek radikal sistektomi kararı alındı. Hastamıza 11.01.2017 tarihinde ameliyatı yapılarak önce hastanemiz yoğun bakımına alındı. Takiplerinde sorunu olmayan hasta servise çıkartıldı. Ek tıbbi sorunu olmayan hasta sağlıklı olarak taburcu edildi” açıklamalarında bulundular.
Ameliyatı gerçekleştiren ekibin içinde yer alan Anestezi Uzmanı Dr. Yusuf YILDIRIM, “Hastanemiz ve ameliyathanemiz bu tür ameliyatları yapabilecek teknik donanıma sahip duruma gelmiştir. Ayrıca ameliyathane çalışanlarımız da gerekli bilgi ve beceriye de sahiptir. Bundan sonra da başarılı ameliyatlar yapacağımızı belirtmek istiyorum” dedi.
Radikal Sistektomi Ameliyatını gerçekleştiren ekip ile hastayı ziyaret eden Ünye Devlet Hastanesi Yöneticisi Op.Dr. Güray YILMAZ, “Ekibimizi bu başarılı operasyonu gerçekleştirdikleri için kutluyor ve tebrik ediyorum. İmkan verildiği takdirde doktorlarımızın neler yapabildiği bir kez daha ortaya konmuştur. Hastanemiz bu ve bunun gibi operasyonları başarı ile gerçekleştirerek, hastalarımızın büyük şehirlere ve Üniversite hastanelerine gitmek zorunda kalmalarının da önüne geçecektir” şeklinde konuştu.
EKONOMİ
18 gün önceKÜLTÜR SANAT
08 Kasım 2024GÜNDEM
08 Kasım 2024GÜNDEM
08 Kasım 2024SPOR
08 Kasım 2024SPOR
08 Kasım 2024SPOR
08 Kasım 2024