google.com, pub-8402204537413650, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-8402204537413650, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-8402204537413650, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler Altaş TV’de yayınlanan “Ordu’yu Yönetenler” programının canlı yayın konuğu oldu. Funda Altaş Şimşit’in sorularını yanıtlayan Başkan Güler, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ve planlanan çalışmaları masaya yatırarak önemli açıklamalarda bulundu.
“2 YILI DOLU DOLU GEÇİRDİK”
İki yıl gibi bir sürede yoğun yatırımların yapıldığını ifade eden Başkan Güler, “Geride bıraktığımız iki yıl çok güzel geçti. Pandeminin ve ekonomik daralmanın olduğu bu dönemde yoğun yatırımlar yaptık. Ordu’da bir değişim ve dönüşümü başlattık. Ordu’yu yüzyılın Ordusu olarak ileriye dönük bir şekilde sağlam temeller üzerinde duran bir Ordu yapmak istedik. Klasik belediyecilik kolay bir iş. 1994 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız ile İstanbul gibi bir yerde klasik belediyeciliğin tüm detaylarıyla yaptık. Bu tecrübelerle Ordu’da yapacağımız yatırımlar bizim için kolaydı. İki yılı tarımdan turizme, yazılımdan enerjiye dolu dolu geçirdik. Ordu yerellikten dünyaya açılan bir şehir oldu” dedi.
“BAZI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ BİZİM ÇALIŞMALARIMIZI ÖRNEK ALIYOR”
Türkiye’ye model olacak çalışmaların Ordu’da gerçekleştirildiğini söyleyen Başkan Güler, “Fındıkta benim sorunum, engelli kardeşimizde benim sorunum, sokakta üşüyen kedide benim sorunum. Bu anlamda çok geniş bir bakışla kalkınma hareketi başlattık. Yaptığımız çalışmaları 81 ile çarparsak Türkiye modeli ortaya çıkıyor. Bu çalışmaları her yerde uygulayabiliriz. Ordu sınırlarını aşan çalışmalarımız var. Bazı büyükşehir belediyeleri bizim çalışmalarımızı örnek alarak çalışma başlatıyorlar. Biz de tatlı bir gülümsemeyle takip ediyoruz” şeklinde konuştu.
“ASIL İSTEDİĞİM ORDU’DAKİ BÜTÜN ESNAFLARA SINIF ATLATMAK”
Ordu’da esnafların çok güçlü bire hale getirebileceğinin altını çizen Başkan Güler, “Esnaf ve sanatkarlarımızı temsil etsin diye meclisimizde komisyon kurduk. Onların sıkıntılarını bize iletsin ve sorunlarını çözelim. Onlar için çalışmalar yapıyoruz ama benim asıl istediğim Ordu’daki bütün esnaflara sınıf atlatmak. Onlar bizim tecrübelerimizden yararlanır, biz de onların gayretlerini değerlendirirsek Ordu’da onları çok daha güçlü bir hale getirebiliriz” diye konuştu.
“BİTKİLERİ KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”
Karadeniz’in ilk biyoinovasyon merkezi ile ilgi bilgilendirmelerde bulunan Başkan Güler, “Karadeniz’in ilk biyoinovasyon merkezinde dünyanın herhangi bir yerinden bitkinin dokusunu alıp, üretip daha sonra fide, fidan, ağaç haline getirerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürüyorsunuz. Mesela Ordu’da soya fabrikası var ama ürünün kendisi yok. Salebi, soyayı, siyez buğdayını Ordu’da başlattık. Bu merkezde attığımız bütün otların damıtılmasını sağlayarak esanslarını oluşturmak istiyoruz. Dünyanın değişik yerlerindeki otları burada deneme şansı bulacağız. Tıbbi aromatik bitkilerin değerlendirmesini yapacağız. Kimini kozmetikte, kimini ilaç olarak kullanabileceğiz” ifadelerini kullandı.
“2’NCİ OSB İÇİN 100 DÖNÜM ARAZİ ALINDI”
2’nci Organize Sanayi Bölgesi için 100 dönüm arazinin 50 Milyon TL’ye alındığını söyleyen Başkan Güler, şöyle devam etti:
“Organize sanayi bölgesi için devletten ödenek gelmesini beklemeden, Büyükşehir Belediyesi iştirakimiz ORBEL 2’nci OSB için 50 milyon TL’ye 100 dönümlük bir arazi satın aldı. Şu an gelmek isteyen herkes için yerimiz hazır. Kimse yerim dar demesin. Büyükşehir Belediyesi olarak biz üzerimize düşen görevi sonuna kadar yerine getirdik, getirmeye de devam ediyoruz. Ordu’ya yatırım yapmak isteyen herkese kapımız sonuna kadar açık. 19 ilçede yatırım yapmak isteyen herkes için yerimiz var. Ordu’nun artık kabuğunu kırması gerekiyor. Tekstil ürünlerinin işlenmesi haricinde Ordu’ya farklı fabrikaların da açılması gerekiyor. Ünye’den, Fatsa’dan, Kumru’dan, Mesudiye’den ve Gölköy’den tutunda 19 ilçemizde bu yatırımlar için yerimiz hazır. Yeter ki vatandaşlarımız da taşın altına elini koysun. Bunu söylerken malını ucuza versin demiyoruz. Ancak, fiyatını yükselterek afaki rakamlar ortaya koymasın. OSB’nin bu çalışması Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile olan bir çalışma. Büyükşehir Belediyesi olarak yürütülen bu çalışmaları yakından takip ediyoruz. Bu çalışmaları yürütürken başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere bakanlarımız ile yoğun görüşmeler yürütüyoruz. Yani hedefimiz Ordu’ya farklı bir yapıya kavuşturmak. Hedefimiz gelecek yılı Ordu yılı haline getirmek. İş adamlarımız, sanayicilerimiz, kurum ve kuruluşlar olarak herkes Ordu’ya yeni bir vizyon kazandırmak için yoğun çaba içerisindeyiz. Bunu da yatırımlar başta olmak üzere diğer çalışmalarımız ile hayata geçireceğiz”
“KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR”
Kentsel dönüşüm çalışmalarının kısa süre içinde başlayacağını ve çalışmaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü söyleyen Başkan Güler, şu bilgileri verdi:
“Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Ordu ziyaretinde bazı brifingleri vermemiş olsaydık bazı fırsatları kaçırmış olacaktık. İlerleyen günlerde Ordu kentsel dönüşümde güzel bir noktaya gelmiş olacak. Ordu’da 150 milyonluk bir yatırım söz konusu. Ordu güzel bir dönüşümü sağlayacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından yürütülen bu projede Büyükşehir olarak kendi üzerimize düşen diğer görevleri yerine getiriyoruz. Valilik binasından başlamak kaydı ile 19 Eylül Stadyumu ve eski otogar dahil olmak üzere bu alanlarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışmaları yürütüyor. Ordu’da kentsel dönüşüm çalışmaları bu kapsamda kısa süre içinde başlamış olacak”
“BOTANİK PARK REHABİLTASYON MERKEZİ OLACAK”
Botanik Parkın Sağlık Bakanlığında olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, şöyle konuştu:
“Büyükşehir Belediyesi olarak daha önce Sağlık Bakanımız Sn. Dr. Fahrettin Koca ile görüşmemizde botanik park alanının sözünü almıştık. Araya pandemi girdiği için süreç biraz yavaşladı. Kısa süre önce görüşmemizde de çalışmaların devam ettiğini ve kısa süre içinde o sözü yerine getirileceğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak bu alanı rehabilitasyon ve gençlik merkezi haline getireceğiz. Tarihi bir alan olduğu için dokuyu da bozmadan buraya bu çalışmaları yapacağız. Aynı şekilde eski otogar alanını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerine
devir aldı. Onlar da orayla ilgili çalışma yürütüyor. Yaz dönemiyle beraber Ordu’da çok güzel işlerin olduğunu hepimiz göreceğiz. Ordu kabuğuna sığmayan bir şehir haline gelecek”
“ORDU’DA MİLLİ MAÇ İÇİN GÖRÜŞME YAPACAĞIZ”
Yeni Ordu stadyumunun bitirilme aşamasında olduğunun altını çizen Başkan Güler, isim konusunda bazı öneriler olduğunu, bunların değerlendirileceğini belirtti. Başkan Güler, şöyle devam etti:
“İlimize en uygun ismin stadyuma verilmesi için ortak görüş ortaya çıkar. Ayrıca yine açılışa özel bir milli maç oynanması için görüşmeler yapacağız. Bu güzel stadyumda bir milli maç oynanması çok güzel olur. Bunların haricinde Büyükşehir Belediyesi olarak spora ve sporcuya desteğimiz devam ediyor. Sporu sadece sporcuların yapması için değil, bunu bir yaşam biçimi haline getirmesini istiyoruz. Onun içinde çalışma yürütüyoruz. Ayrıca 19 ilçede yetenekli sporcuları keşfediyoruz. Onları ilgi alanlarına yoğunlaştırıyoruz. Bunun haricinde amatör spor kulüplerine desteğimiz devam ediyor. Zamanında çok ihmal edilmiş bu kulüplerimize destek vererek onların nefes almalarını sağlıyoruz. Ayrıca bizim mor beyazımız var. Onu da unutmamak gerek, onun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Temel amacımız şehri bir bütün halinde ele almak ve kendine yeten bir şehir haline getirmektir”
“AKILLI SAYAÇLAR HAYATIMIZI KOLAYLAŞTIRIYOR”
Yazılımı Büyükşehir Belediyesi iştiraki ORYAZ tarafından yapılan ve seri üretimine geçilen akıllı sayaçlarla birçok işlemin tek elden yapılabildiğini aktaran Başkan Güler, “Akıllı sayaçlar normal sayaçların ötesinde her işlemi yapabildiğiniz bir sayaç. İstediğiniz zaman yükleme yapabiliyorsunuz, kaçakları önlüyorsunuz. Bu sayaç sayesinde evinizde otururken suyunuz kesilse anında yükleme yapabiliyorsunuz. Akıllı sayacın yazılımını Ordulu gençlerimiz yaptı. Şimdilerde ise akıllı sayaçların üretimine başladık. Çok farklı şehirlerden sipariş alıyoruz” ifadelerini kullandı.
“OSKİ SU PROBLEMLERİNİ ÇÖZEN, KURAKLIĞA ÖNLEM ALAN ÇALIŞMALARA İMZA ATIYOR”
OSKİ tarafından kuraklık başta olmak üzere su problemlerinin yaşanmaması için çok önemli yatırımları hayata geçirdiklerini vurgulayan Başkan Güler, şu bilgileri aktardı:
“OSKİ 800 kilometreyi aşkın boru döşedi. Su alanında göletler yapıyoruz. İlküvez bitti, Korgan ile Kumru şu an bitmek üzere, Gürgentepe ve Gölköy’de yapılacak olan göletler için tüm alt yapı çalışmaları tamamlandı. Bunların dışında ırmak yataklarını genişleterek 40 gölet yaptık. Su kaynakları için 40 yeni kuyu açıyoruz, bunların 24 tanesini açtık. Elektrik kesintilerine bağlı olarak pompaların durması sonucu bazı bölgelerde su kesintileri yaşanıyordu. Bizde bunun üzerine vatandaşlarımızın mağdur olmaması için kendi jeneratörlerimizi aldık. Artık elektrik kesilse de su kesintisi yaşanmayacak. OSKİ şu anda hem boru hem gölet hem de jeneratörler alanında çalışıyor. Öte yandan biz akan sudan da elektrik üretiyoruz. OSKİ’nin borularında ishale hatlarına OREN şirketimiz araçlığı ile birer türbin takıldı. Bu türbinler sayesinde enerji üretimi de gerçekleştiriyoruz. Böylece masraflarımız düşüyor, tasarruf elde etmiş oluyoruz”
“FINDIK BENİM MESELEM”
Ordu’nun en temel tarım ürünlerinden olan fındıkla ilgili hem fiyat hem de üretim konusunda çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Başkan Güler, üreticilerin çalışmalarını kolaylaştıracak projeler gerçekleştirdiklerini söyledi.
İnsansız hava araçları ile zirai ilaçlama yaptıklarını Zirai İnsansız Hava Aracı ile üreticilerin büyük kolaylık sağlayacağını dile getiren Başkan Güler, “Fındık bizim meselemiz, fındık benim meselem. Toplanmasından depolanmasına, TMO’nun fındık alımına kadar her şeyini takip ediyoruz. Fındık bahçeleri ile ilgili 2 yıldır değişik uygulamalar yapıyoruz. İlk olarak fındığı kendimiz toplamak amacıyla üretici ile işçileri buluşturduk. Fındık bahçelerinde bulunan otları öldürmek yerine o alanlara yem bitkileri ektik. O bitkilerin biçimini yaparak hayvanlara yem sağlamış olduk. Fındıkta zirai ilaçlamada vatandaşlarımızın zorlandığı konulardan bir tanesiydi. Bizde bunun üzerine ZİHA’lar ile bu ilaçlamayı yapmaya başladık. Günlerce süren çalışmaları dakikalara sığdırdık. Bizim yaptığımız çalışmalar üreticilerimize örnek oluşturmaktır. Yaptığımız çalışma ile 10 dönümlük bir alanı birkaç dakika içerisinde tamamlamış olduk. Ayrıca ZİHA’ları biz satın almadık, biz göstermek için bu çalışmaları gerçekleştiriyoruz” açıklamasında bulundu.
“BİZ ZAMANI ÇOK İYİ KULLANIYORUZ”
Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan Coğrafi Bilgi Sistemi ve Proje Veri Tabanı sistemleri ile tüm projelerin koordinasyonun sağlandığını ve zamanı iyi kullanarak önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Güler, şu ifadelere yer verdi:
“Pandemi döneminde durmuyoruz. Tüm ekiplerimizle sahada çalışıyoruz. Bu çalışmaları yaparken nerede hangi çalışma yapılıyor, projelerde son durum nedir, OSKİ ne yapıyor tüm bunları aynı anda bilgisayar üzerinden takip edebiliyoruz. Coğrafi Bilgi Sistemi ile Proje Veri Tabanı Sistemini buluşturduk. Biz zamanı çok iyi kullanıyoruz, ekiplerimiz çok iyi çalışıyor.”
EKONOMİ
22 Kasım 2024KÜLTÜR SANAT
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024GÜNDEM
22 Kasım 2024SPOR
22 Kasım 2024SPOR
22 Kasım 2024SPOR
22 Kasım 2024