google.com, pub-8402204537413650, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-8402204537413650, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-8402204537413650, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Estetik operasyonlara ilgi artmışken, pastadan büyük bir dilimi de saç estetiği aldı. COVID-19’un etkileri arasında yer alan saç dökülmesi bu talebi artıran etkenlerin başında geliyor. Dolgudan botoksa, kök hücreden saç ekimine kadar pek çok uygulamayla seyrekleşen saçlara tedavi seçenekleri sunuluyor. Peki, koronavirüs gerçekten saç dökülmesine neden oluyor mu? (Kadınlarda saç dökülmesi neden olur? başlıklı yazıya da bakabilirsiniz)
Yazı: Deran Çetinsaraç
Saç dökülmesi artık 20’li yaşlar itibarıyla pek çok kişinin problemi. Hele de bu duruma koronavirüsün eklenmesiyle saç estetiği bir ihtiyaç haline geldi. Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Eser Aydoğdu’ya seyrekleşen saçlara çözüm olabilecek uygulamaları sorduk.
Saç dökülmesini etkileyen faktörler neler?
Saç dökülmesini etkileyen faktörleri dört ana başlık altında toplayabiliriz: Beslenme problemleri, fizyolojik ve genetik hastalıklar, psikolojik faktörler ile dış etkenler.
Kimlerin saçları dökülür? Yaş, cinsiyet farklılıkları nasıl oluyor?
Günümüzde saç dökülmesi artık sadece orta yaşlı insanların değil, 20’li yaşlardaki gençlerin de sorunu. Kadın ve erkeklerde ise dökülme tipine göre sınıflandırmalar mevcut. Kadınlarda özellikle lohusalık döneminde saç dökülmesi pik yapıyor.
COVID-19’un saç dökülmesine etkisi olduğu biliniyor. Bu dönemde saç dökülmeleri arttı mı?
Bu dönemdeki araştırmalar gösteriyor ki koronavirüs geçirenlerin yüzde 25 ila 30’unda az ya da çok miktarda saç dökülmesi görülüyor. Özellikle hastalığı atlattıktan sonraki altı-sekiz ay içerisinde görülen saç dökülmesi artışında; hastalığın kişinin direncini düşürmesi, vücudu baskılaması ve stres etkili oluyor. Pandeminin ilk aylarında bu konuda bize başvuran olmadı. Muhtemel buna o dönem yaşanan korkular sebep oldu. Ama son üç-dört ayda inanılmaz oranda saç mezoterapisi, PRP, saç kök hücre serum uygulaması, growth faktörlü tedaviler için artan bir taleple karşı karşıyayız.
Beslenmenin saç dökülmesiyle bağlantısı var mı?
Eksik ve yetersiz beslenmeler, fast food alışkanlıkları, kilo vermek için yapılan ağır diyetler, yiyeceklerde kullanılan kimyasal koruyucular, vitamin ve mineral eksiklikleri saçlarda belirgin dökülmeye sebep oluyor.
Saç dökülmesinde tedaviye nasıl karar veriliyor?
Saç dökülme şikayeti ile başvuran hastalardan detaylı bilgi, saç analizi, tetkikler istenebiliyor. Saç dökülmesinde tedaviye başlamadan dökülmenin nedenini ortaya koyuyoruz. Beslenmeye bağlı bir saç dökülmesi varsa merkezimizdeki diyetisyenimiz özel bir beslenme programı oluşturuyor. Saçın beslenmesini sağlayarak dökülmesini azaltmak için özel besinler öneriyor. Eğer strese ya da kaygıya bağlı bir sorun varsa psikoloğumuz destek terapiler uyguluyor. Hastalıklar veya dış etkenlere bağlı bir dökülme ise bunlara yönelik tedavilere yönlendiriyoruz.
Tedavide saç dökülmesinin seviyesi etkili mi?
Eğer dökülme yeni başlamışsa ve saçlı deride açılma ya da seyrelme yoksa, ilaçlar, besin takviyeleri, losyon ve şampuanlar öneriliyor. Dökülme fazla ve seyrelmeler artmış ise saç mezoterapisi, saç PRP’si, saç aşısı, saç dolgusu, saç kök hücre serumu, growth faktör uygulamalarından kişiye en uygunu seçilerek uygulanıyor.
Saç ekimi hangi kadın grubuna yapılıyor? Etkisi ne kadar sürüyor? Saçla birlikte kaşlara da uygulanabiliyor mu?
Özellikle erkek tipi dökülme dediğimiz, şakaklardan başlayan ön kısımda açılmaların olduğu dökülmelerde kadınlarda saç ekimi tercih ediliyor. Saç ekimi kalıcı bir işlem. Aynı zamanda kaş ekimi de yapılabiliyor.
Saç pigmentasyonu nedir, nasıl yapılıyor?
Son dönemde oldukça popüler olan saç gölgeleme tekniği, diğer adıyla saç pigmentasyonu özel boyalarla saçlı deride saç efekti oluşturmak, saçın sıkmış gibi görünmesini sağlamayı amaçlıyor. Saç ekimine uygun olmayan kadınlarda, daha önce saç ekimi yaptırmış ama seyrek görünen kişilerde tercih edilen bir seçenek.
Saç dökülmesi haricinde saçın kalitesini artırmak istersek neler yapılmalı?
Saç ile ilgili işlem yaptırmaya gelen kişilerin bir kısmı mevcut saçı korumayı, bir kısmı da ailesindeki herkeste saç dökülmesi olduğu için önlem almayı amaçlıyor. Mevcut olanı korumak ve önlem için en çok saç mezoterapisi ve saç dolgusu tercih ediliyor. Bazen de saç ekimi yaptırmış ama ekim olan değil, kendi saçlarının dökülmesini önlemek için de tedavi uygulanıyor.
Bu anlamda hem tedaviye hem de saç sağlığına destek olarak gıda takviyesi öneriyor musunuz? Hangi desteğe ihtiyacımız olduğunu anlamak için hangi testleri yaptırıp, nelere baktırmalıyız?
Saç dökülmesinde tiroit hormonları, B12 vitamini, demir, hemogram gibi kan testleri isteyebiliyoruz ve buna yönelik tedavi belirleniyor. Gıda takviyesi olarak ise son dönemde çok yüz güldürücü sonuçlar aldığımız “içilebilir keratin” öneriyoruz.
Saç mezoterapisi, PRP, dolgu ve saç aşısı yöntemlerini ayrıntıları ile anlatabilir misiniz?
Saç mezoterapisi; ortalama altı seans uygulanan, saçın beslenmesini sağlayan maddelerden oluşan iğne ile yapılan kokteyl ürünler. Saç PRP’si; kişinin kendi kanının alınıp, santrifüj edildikten sonra yeniden saç köklerine enjekte edilmesine deniyor. Yaklaşık dört seans uygulanıyor. Saç dolgusu da aynı şekilde ince tüylü saçların kalınlaşmasını sağlayan, dökülmeyi durdurucu iki seanslık, iğne ile yapılan bir uygulama. Saç kök hücre serumu ise yine ürünün altı seans cilde uygulanmasıyla gerçekleştiriliyor.
Kaynak:https://www.formsante.com.tr/koronavirus-sac-dokulmesine-neden-oluyor-mu/
EKONOMİ
18 gün önceKÜLTÜR SANAT
07 Kasım 2024GÜNDEM
07 Kasım 2024GÜNDEM
07 Kasım 2024SPOR
07 Kasım 2024SPOR
07 Kasım 2024SPOR
07 Kasım 2024