CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, Fındık kanunu şart
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Ordu'da bazı AK Parti belediyeleri aracılığıyla yurt dışına kaçak işçi götürüldüğü iddialarının ilimize yakışmadığını belirterek, "Mecliste böyle bir kararın alınması bile utanç verici ve yanlıştır." dedi.CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, İl Başkanı Atila Şahin ve partililer, 19 Eylül Gazeteciler Derneği'ni ziyaret etti.
Her şey için çözüm olduğunu ancak çözümü tıkayanların bizi yönetenler olduğunu aktaran Torun, esnafın, vatandaşın, çiftçinin halinin perişan olduğunu söyledi.
'Toplumun tamamının sorunlar yumağı içerisinde olduğunu aktaran Torun, "Baktığınızda iktidara yakın olanların rahatı yerinde. Artık bunu değiştirmemiz lazım. Çünkü süreç yürütülemiyor. Bu iktidar hiçbir iradeyi kabul etmiyor. Ama bedeli hep beraber ödüyoruz. İşine geldiği zaman aynı gemideyiz ama işine gelmediği zaman o geminin dışına atılıyoruz." dedi.
"Fındık kanunu şart"
'Fındık yine bir önceki yılki gibi oluyor. Çünkü tek mesele fiyat değil. Bunun sürdürülebilir olması lazım' diyen Torun, şunları söyledi; "Üreticiye düşen de var, son tedarikçiye düşen sorumluluklar da var. Herkes sorumluluğunu yerine getirdiği zaman sorunlar çözülür. Her Haziran ayında fındık fiyatları ne olacak endişesi oluşuyor. TMO, piyasaya giriyor. Fiyat dengeleniyor ama sonra yine başa dönüyoruz. 1, 5, 10, 20 yıllık planlar yapmak zorundayız. Fındıkta belirleyici biziz diyorsak herkes sorumluluğunu yerine getirmeli. Fındık kanununu çıkaracağız, gerekirse ihracat yaptığımız ülkelerle gümrük oranlarını konuşacağız. Fındığın rekabet gücünü artırıcı kararlar alacağız. Eğer ortak akılda buluşur ve sorumluluklarımızı yerine getirirsek, mutlaka üreticinin de, aracının da tedarikçinin de yüzünü güldürürüz. Bizim tedarikçiye de ihtiyacımız var. Oturup bir fındık kanunu çıkarmalıyız. Üreticiden tedarikçiye kadar olan bölümde bir görev tanımı yapalım ve fındığı belirsizlikten kurtaralım."
"Son derece yanlış bir olay"
Ordu'da bazı AK Parti belediyeleri aracılığıyla yurt dışına kaçak işçi götürüldüğü iddialarına da değinen Milletvekili Torun; "İç İşleri Bakanı öyle işlerle uğraşıyor ki, bizi izlemekten yasa dışı kişileri izlemeye vakit bulamıyor. Gri pasaportla bir çok ilde insan kaçakçılığı yapılmış. Ordu'da da Korgan ve Ulubey'de meclis kararı alınmış. Yurt dışına çıkılmamış gibi gözükse de başka yerden çıkanlar var. Böyle bir kararın alınması bile utanç verici. Son derece yanlış bir olay."
Torun, Irak, Libya, Cezayir ve Afganistan ülkelerinden 60 gün süresi bulunan C1 vizesi ile Türkiye'ye gelenleri Meclis gündemine taşıdıklarını belirterek, "resmi pasaport hamilleri dışındaki kişilere verilen ve 60 gün süresi bulunan C1 Vize ile Türkiye’ye gelen çok sayıda yabancı ülke vatandaşının, bir daha geri dönmediği yönünde iddialar bulunmaktadır." dedi.
Torun, Kibele heykelinin bir an önce Ordu'ya getirilip turizme değer katmasını istediklerini söyledi.
19 Eylül Gazeteciler Derneği Başkanı Erdoğan Erişen, ziyaretten ötürü Torun ve partililere teşekkür etti.
Ordu Hayat/Tevfik Kul-Yılmaz Ülgü