google.com, pub-8402204537413650, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-8402204537413650, DIRECT, f08c47fec0942fa0 google.com, pub-8402204537413650, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti Ordu Şubesi önderliğinde bölgemizin en yüksek tepesi olan Karagöl dağına Afet ve Acil Durum haberleşme amacıyla kurulan, Bölgesel “Telsiz Role sistemi ile Deprem veri aktarma ve Otomatik Pozisyon Bildirme Sistemi” test edildi.
İki yıldır hizmet veren, 6 Şubat depremlerinde bölge haberleşmesine büyük katkılar sağlayan sistem geniş katılımlı Afet ve Acil Durum Haberleşme tatbikatı ile test edildi.
TRAC Ordu Şubesi tarafından 10.10.2023 tarihinde Gece 21:00 da başlayan Haberleşme Tatbikatına; Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Erzincan, Sivas, Tokat, Kayseri, Yozgat, Amasya, Sinop, Samsun illeri ile ilçelerindeki TRAC Şube Üyeleri ve diğer gönüllü Amatör Telsizcilerin katılımı ile gerçekleştirildi. 93 Haberleşme Görevlisinin iştirak ettiği bu tatbikatta iller arası haberleşme yeteneği test edildi. Yaklaşık 400km karelik bir alana hizmet veren Telsiz Role Sistemi özellikle Kuzey Doğu Anadolu Fay Hattı bölgesini kapsaması açısından çok büyük öneme sahiptir.
TRAC Ordu Şubesi tarafından açıklamada; “6 Şubat Depremleri 10 şehrimizi yok etti, bildiğimiz haberleşme kaynakları sustu ama telsiz haberleşmesi devam etti. Telsiz’in afet haberleşmesindeki öneminin ne kadar büyük olduğunu son dönemlerde daha net görüyoruz. Tüm haberleşme kanalları normale dönse dahi telsiz haberleşmesinin yerini hiçbir haberleşme yöntemi dolduramamaktadır. Çünkü telefonlar yetersiz kalıyordu ve GSM üzerinden bilgi sınırlı akıyordu. Ülkenin dört bir yanındaki amatör telsizciler ilk anda toparlanıp rölelerini (tekrarlayıcı, aktarıcı) açtı. Böylece uzak mesafelerden onlarca kişi radyo dalgaları aracılığıyla gsm istasyonlarına ihtiyaç duymadan haberleşti. Anbean toplanma bölgelerindeki acil ihtiyaçlardan dağ köylerinde gerekli çadır sayısına, tıkanmış ya da yarılmış yol uyarılarından enkazdan ses geliyor çağrılarına kadar muhaberat yani haberleşme hiç durmadı. Şu hiçbir zaman unutulmamalıdır ki, bizler “”Sıfırıncı dakikada”” dahi haberleşebilme yeteneğine sahibiz ve sistemlerimizi her zaman bu hedef ışığında ayakta tutmaya çalışıyoruz. Ayrıca Afet Haberleşmesi kesinlikle GSM ile yapılamamaktadır. Kısıtlı imkânlara sahip olan GSM ancak iki kişinin bilgi alışverişini sağlayabilmekte, afet ve acil durumda hızlı haberleşme imkân tanıyamadığı gibi, arama kurtarma timleri ile haber merkezleri sürekli muhabereyi takip edip pozisyonlarını buna göre düzenlemesi gerekir. Bu tür bir haberleşme ancak telsiz ile mümkündür” denildi.
AFETLERDEKİ ÖNEMİ
Amatör telsizcilerin afetlerde kilit noktada olmasının nedeni ne?
Amatör telsizcilerin (radyo amatörlerinin) afetlerde başarılı olmasının sırrı, radyo amatörlüğünün öncelikle bunu bir hobi amacıyla yapması, araştıran ve geliştiren bir ruha sahip olması, eğitimli ve akabinde de lisans ile bu hobiyi yapıyor olması gibi faktörleri sıralayabiliriz. Ayrıca, Telsiz Haberleşmesi ve haberleşme teknikleri konusunda sürekli eğitim alıyor olması. Radyo amatörlüğünün spektrumun her bölgesinde frekans bantlarına ve geniş bir yöntem yelpazesine sahip olması başarının diğer sırrı ve profesyonel telsizcilikten (Ticari amaçla yapan) farkıdır.
TRAC’ın günümüzdeki yapısı nasıl?
Ülke çapında 69 şube ve 41 temsilcilik ekseninde örgütlüyüz. Şubelerimizin tümü bir veya birden çok röle, bazıları HF-SSB (kısa dalga) istasyonu ve/veya seyyar haberleşme aracına sahip. Ayrıca Kandilli Rasathanesi ile imzaladığımız işbirliği protokolü çerçevesinde, öncelikle deprem rasatlarının otomatik ve kesintisiz (internet ve telefondan bağımsız olarak, afet koşullarında bile ulaştırılacak şekilde) dağıtımını amaçlayan ve amatör telsizciliğin özgün ürünü olan Automatic Packet Reporting System (APRS) yöntemiyle çalışan bir ağ kurulup çalıştırıldı. 60’dan fazla şehri kapsayan, çevremizdeki 8 ülkeye ulaşan bu ağdan gelecekte Sel, Tusunami ve hava durum uyarıları da dağıtılacak sistemlerin geliştirilmesine devam ediyor. İl Risk Azaltma Planı (İRAP) çalışmalarına da katkı veriyoruz.
“Afet ve acil durumlarda görevli kurumlar, gönüllü dernek ve arama kurtarma ekipleri arasında koordinasyona yönelik bir ortak haberleşme altyapısı yok, sahada bunun sıkıntısı çekiliyor” diyorsunuz.
Sizce böylesi büyük bir koordinasyon eksikliğinin sebebi ne olabilir?
Afet veya acil durumlarda telefon şebekeleri devre dışı kalıyor. Normale dönmesi ise uzun sürüyor. Kamu kurumlarının bir bölümünün de geçmişte GSM altyapısını daha kullanışlı telakki edip telsiz sistemlerini devre dışı bırakması riski arttırıcı bir diğer sorundur. Afet ve acil durumlarda görevli kurum ve kuruluşların sahada birbirleri ile haberleşmesine yönelik olarak kullanabileceği ortak bir altyapı fikri olumlu olmakla birlikte bunun afet durumlarında kilitlenebileceğinin unutmamak gerekir..
Bu sorunun koordinasyon eksikliğine neden olması kaçınılmaz. Mensubu olduğumuz Afet Haberleşme Çalışma Grubu ve bu gruba bağlı Haberleşme Hizmeti Çalışma Alt Grubu yapılanmalarının varlık nedeni, bu sorunun giderilmesi için imkân ve kabiliyetlerin ortak bir planlama ile işbirliği içinde yürütülmesinin sağlanmasıdır. Kurumların işbirliğine yatkın olması ve Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP), Afet Haberleşme Çalışma Grubu ve diğer mevzuatın öngörülerine uyumlu olmaları tek çözümdür. Sorunu teknoloji değil, bilinçli ve donanımlı insan kaynağı çözecektir.
Ordu veya çevre illerde olabilecek Afet veya Acil durumlarda haberleşme için altyapınız yeterlimi?
Bizler Ordu’da bu tür olası acil durumlara haberleşme sistemlerimiz açısından her zaman hazırız. 3 Adet Role sistemimiz, 4 Adet de APRS – Otomatik Pozisyon Bildirme sistemi ve Deprem Veri aktarma sistemi çalıştırmaktayız. Bu sistemler ilimiz dışında çevre illeri de kapsama altına alacak şekilde kurulumları yapılmıştır. Bunlar ile birlikte Ordu-Giresun ve Sivas illerinin kesişim noktasında bulunan Karagöl Dağı zirvesine iki yıl yorucu ve zor şartlarda kurduğumuz sistemler sayesinde neredeyse 400km karelik bir alanı kapsama altına almış olduk. Bu sistemler tamamen gönüllü arkadaşlarımızın emek ve katkıları ile yapılmıştır.
Kurduğunuz bu haberleşme sistemlerinin son yaşadığımız Afet de ne gibi faydası oldu?
Depremin ilk dakikalarından itibaren APRS Üzerinden Depremin merkez üstü ve şiddetini gördüğümüzde dehşete düştüğümüzü saklayamam. Hemen telsizlerimizin başına geçerek bölgeden haber almaya çalıştık. Olayın vahametinin büyüklüğünü gördükten sonra Deprem Bölgesindeki Röleleri birbirlerine bağlayarak diğer iller ile Deprem Bölgesi arasında haberleşme köprüsünü tesis ettik. Gaziantep sokaklarında Göçükleri tespit edip bildiren arkadaşlarımızın sesini buradan duyabiliyorduk. Yardım çığlıkları 500km uzaktan Ordu ve çevresine Rölelerimiz vasıtasıyla duyulabiliyordu. Bunun manasının ne olduğunu anlatmamıza gerek yok sanırım!
Bir telsiz uzmanı olarak, afetlerde telsiz kullanımına dair başka eklemek istediğiniz bir konu var mı?
Beklenen felaketin üstesinden gelinmesi ancak eğitimli ve bilinçli, güçlü bir gönüllü insan kaynağının teşkiliyle mümkün. Haberleşme için de aynı saptama geçerli. Elektronik ve haberleşme sektörü ile ilişkili ve/veya haberleşmeye meraklı bireylerin aramıza katılması beklenen afete bizi daha hazır kılacağı gibi olağan zamanlarda kendilerini geliştirebilecekleri ve boş zamanlarını geçirebilecekleri bir hobiye sahip olacaklardır. Meraklı olan, hobiyi yapmak ve bir yandan da bu kamu hizmeti içerisinde yer almak isteyen detaylı bilgi almak isteyen herkes TRAC Ordu Şubesi ile irtibata geçebilirler.
EKONOMİ
18 gün önceKÜLTÜR SANAT
07 Kasım 2024GÜNDEM
07 Kasım 2024GÜNDEM
07 Kasım 2024SPOR
07 Kasım 2024SPOR
07 Kasım 2024SPOR
07 Kasım 2024