Ordu’da Kahverengi Kokarca İle Biyolojik Mücadele için Samuray Arısı Doğaya Salındı
Bölgemizde başta fındık olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren kahverengi kokarca ile mücadele kapsamında bugün Altınordu, Gülyalı, Ulubey, Perşembe, Fatsa, Çamaş, Çatalpınar, Kabataş, Ünye ve İkizce ilçelerinde 22 bin Trissolcus Japonicus (Samuray Arısı) doğaya salındı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar kapsamında, Fatsa ilçesinde Meşebükü Mahallesinde Kahverengi Kokarca ile biyolojik mücadele etmeni Samuray Arısı’nın doğaya salınım programı gerçekleştirildi.
Süha Topaloğlu isimli fındık üreticisinin bahçesinde gerçekleştirilen 22 bin Samuray Arısı salım programına, Vali Muammer Erol, AK Parti Ordu Milletvekili İbrahim Ufuk Kaynak, MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Celal Tezcan, Fatsa Kaymakamı Avni Kula, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Numan Öksüz, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Bayram, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Betül Bayraklı, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, bazı ilçelerin kaymakam ve belediye başkanları, ilçe tarım müdürleri, ziraat odası başkanları, ticaret ve sanayi odası başkanları, ticaret borsası başkanları, ihracatçı birliği temsilcileri ile çiftçiler katıldı.
Programda bir konuşma yapan AK Parti Ordu Milletvekili İbrahim Ufuk Kaynak, kahverengi kokarca ile mücadele için yapılan biyolojik çalışmanın güzel bir başlangıcı olduğuna dikkat çekerek, “Samuray arısının en önemli özelliklerinden bir tanesi üreyememesi. Böylece biz bu doğal dengeyi en güzel biçimde koruyacağız” diye konuştu.
MHP Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk ise ülkemizin en önemli ihracat ürünü fındıkla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisinde fındık üretimi gerçekleştirilen il milletvekillerinden oluşan bir çalışma grubu oluşturulduğunu, bu çalışma grubunun kokarca başta olmak üzere diğer zararlılarla mücadele konusunda çeşitli çalışmalar yapıldığını söyledi.
Ordu’nun kahverengi kokarcayla mücadele konusunda epey yol kat ettiğini belirten Şanlıtürk konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarım Bakanlığımıza ve İl Müdürümüze teşekkür ediyorum. Tabi bunların hepsinin koordinesinde Sayın Valimiz de çok önemli bir aktör oldu. Özellikle kışlak ilaçlaması dediğimiz ilaçlamalarda Halk Sağlığında kullanılan ilaçların kullanılmış olması da bir ilk oldu Ordu’da. Sayın Valimize kahverengi kokarca konusunda koordinasyonu sağladığı için geçekten bir farkındalık oluşturduğu için teşekkür ediyorum.”
Programda Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Bayram da bir konuşma yaparak, bakanlıkça yürütülen çalışmalara değindi. Bayram, kahverengi kokarca ile mücadelede bu yılın önemli olduğunun altını çizerek, “Samuray arısının Türkiye genelinde üreterek önümüzdeki yıllarda daha büyük rakamlara ulaşmaya çalışacağız. Mekanik mücadele bu konuda çok önemli. 661 zararlı organizmayı takip ediyoruz. Bunlardan birisi de kahverengi kokarca. Gelinen noktada özellikle üreticilerimizin farkındalığı ve bu konudaki hissiyatının görülmesi bizleri de mutlu ediyor. Biz bu seneki mücadeleyi göreceğiz ki önümüzdeki yıllarda daha da üzerine koyarak mücadelemize devam edeceğiz” diye konuştu.
Programda Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Betül Bayraklı da söz alarak, kahverengi kokarcayla mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara değindi.
Bayraklı, 2017 yılında ülkeye giriş yapan kahverengi kokarcanın hem takibiyle hem de biyolojik mücadelesiyle ilgili çalışmaların yürütüldüğünü ifade ederek, samur arısının uzun vadede umut veren bir mücadele yöntemi olarak görüldüğünü söyledi. Enstitüde üretilen yaklaşık 150 bin samuray arısının 33 ilde salınımının gerçekleştirileceğini ifade eden Bayraklı, doğaya salım işleminin her yıl düzenli bir şekilde gerçekleştirileceğinin bilgisini verdi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ise, kahverengi kokarca mücadele çalışmalarının 2023 yılından bu yana yoğun bir şekilde yürütüldüğünü ifade ederek, Vali Muammer Erol başkanlığında Ekim ayında yapılan toplantı sonrası alınan kararlar doğrultusunda öncelikle vatandaşların bilgilendirilmesi için eğitim çalışmaları düzenlendiğini söyledi.
Yılmaz, kahverengi kokarca ile mücadele için oluşturulan eylem planı çerçevesinde ilk olarak 40 bin kışlakta ilaçlama çalışmalarının yapıldığını belirterek, kokarca popülasyonunun ciddi manada baskılandığının altını çizdi.
Önceliklerinin mekanik mücadele olduğuna vurgu yapan Yılmaz, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bugün de ilimizde 22 bin samuray arısını doğaya bırakmış olacağız ve inşallah biyolojik mücadeleyi de gerçekleştirmiş olacağız. Böylece biz bu mücadelede entegre mücadelenin tüm unsurlarını, mekanik mücadele, kimyasal mücadele, biyoteknik ve biyolojik mücadelenin tamamını kullanmış olacağız. Bundan sonraki süreçte de inşallah aynı kararlılıkla çalışmalarımız devam edecek. Bir anda bu zararlının ortadan kalkması mümkün değil, bu zararlıyla bir süre mücadele edeceğiz. Ama zararını en alt seviyeye düşürerek, en alt seviyede tutarak bu mücadeleyi gerçekleştireceğiz. Ben bu süreçte katkı veren kişi ve kurumlara, tüm sektör paydaşlarımıza teşekkür ediyorum.”
Programda Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Celal Tezcan, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar ve Fatsa Ziraat odası Başkanı Haydar Gürsu birer konuşma yaparak, yapılan çalışmaların başarılı olmasını diledi.
Konuşmaların ardından, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünden getirilen Samuray Arıları fındık bahçesine salındı.